Denizli Ticaret Borsası kurulduğu 1923 yılından bu yana üretici ve tüccarların belirli bir düzen içinde alışveriş yapmaları için gerekli düzeni kurmuş ve hizmet kalitesini ilerletmiş bir kurumdur. Denizli Ticaret Borsasının ilk Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Aktan’dır. Borsanın kuruluşunda 29 olan üye sayısı şuan 700 civarındadır.
Kuruluş yıllarında işlem gören ana ürün pamuktur. Bugün itibari ile kotasyon listesinde 65’i aşkın ürün bulunmaktadır.
Kuruluş yıllarında hizmetlerini Kaleiçi’nde çeşitli binalarda Zahire Borsası, Leblebi Borsası, Pamuk, Yapağı, Yün ve İpek Kozası ile Hayvan Pazarı olarak çeşitli birimler halinde sürdürmüştür. Ekonomik yaşamın zaman içinde gelişmesi ve değişmesi sonucu bazı mallara özgü işlemler ortadan kalkarken, bazı yeni malların alım-satımı öne çıkmıştır.
Denizli Ticaret Borsası faaliyetlerine 1994 yılında Uluçarşı İşhanı’nda hizmete giren binasında devam etmektedir. Bu hizmet binasında bulunan teknolojik altyapısı sayesinde kendi ihtiyaçlarının yanı sıra diğer kuruluşların toplantı, seminer vb. ihtiyaçlarını da karşılanmaktadır.
1992 yılında hizmete başlayan Canlı Hayvan Pazarı, zaman içerisinde yatırımlarla geliştirilmiş günümüz hizmet standartlarının da üstünde hizmet veren bir tesis halini almıştır. Türkiye’nin en büyük Canlı Hayvan Pazarı halini almıştır.
Denizli Ticaret Borsası klasik borsacılık faaliyetlerinin yanı sıra çeşitli sosyal sorumluluk projelerine de öncülük etmiş ve çeşitli projeleri desteklemiştir. Bu projelerden önemli olanları aşağıda listelendiği gibidir;
Denizli Ticaret Borsası Aile Sağlık Merkezi
Denizli Ticaret Borsası İlkokulu
Denizli Ticaret Borsası Ortaokulu
Sarıgül Çocuk Evi Projesi
Pamukkale Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi
Bitki Genetiği ve Tarımsal Biyoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi- Biyom
Ticaret Borsaları ve Birlikler kanunu no. 5174 sayılı Ticaret Borsalarının görevleri şunlardır:
a) Borsaya konu malların alım satımını düzenlemek ve tescil ettirmek
b) Borsaya konu malların günlük fiyatlarını tespit ve ilan etmek.
c) Alıcı ve satıcıların teslimat ödemelerine ilişkin sorumluluklarını, işlemlerin düzeltme süreçlerini, fiyatlara etki koşullarını belirleyen hukuki düzenlemeleri yapmak ve anlaşmazlık halinde, İdarenin onayı ile genel düzenlemeleri belirlemek. Ticari tahkim kurallarına ve düzenlemelerine uygun olarak birlik.
d) Ulusal ve uluslararası piyasaları takip ederek fiyat aralıklarını belirlemek, üyelerine e-ticaret ve internet ağları konusunda rehberlik yapmak.
e) 51 inci maddede belirtilen belgeleri düzenlemek ve onaylamak.
f) Borsaya konu malların cinsini ve kalitesini belirlemek veya mevcut tesislere destek sağlamak üzere laboratuvarlar ve teknik ofisler kurmak.
g) Bölgelerindeki piyasalarla ilgili düzenleme, gelenek ve emsalleri belirlemek; Bakanlığın onayına sunmak ve sonuçlarını açıklamak.
h) Piyasanın faaliyetleri ile ilgili olarak resmi makamlara gerekli öneri, talep ve başvurularda bulunmak ve üyelerin tamamının veya bir kısmının menfaatine olması halinde kendisi adına dava açmak,
ı) Rekabeti bozucu etki yaratabilecek anlaşma, karar ve uygun uygulamaları takip etmek ve bu tür aykırılıkların tespiti halinde ilgili makamlara bilgi vermek.
j) Bu Kanunda belirtilen kuruluş amaçları ve görev alanlarına uygun olarak bakanlıklara veya diğer kamu kurumlarına verilen görevlerin borsalara verilmesi halinde bu görevleri yerine getirmek.
k) Üyelerin ihtiyaç duyduğu belgeleri ve ilgili hizmetleri sağlamak.
l) Ulusal fuarlara yönelik başvuruları değerlendirmek ve Birliğe gerekli önerilerde bulunmak.
m) Diğer mevzuatla verilen görevler ile Birlik ve Bakanlıkça ilgili kanunlar çerçevesinde verilen görevleri yerine getirmek.