04-01-2019
TOBB MEYBEM Kapsam Genişleme Çalışmaları Hk.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden (TOBB) alınan bir yazıda; TOBB tarafından Türkiye’nin 81 il ve 160 ilçesinde mesleki yeterlilik sınav ve belgelendirme hizmeti verilmesi amacıyla kurulan ve kurulduğu günden bugüne ekte yer alan mesleklerde Oda ve Borsaların işbirliği ile şuana kadar 76 ilde 37 binden fazla adayın sınav ve belgelendirme sürecini yürüten TOBB MEYBEM Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri A.Ş.’nin Oda ve Borsalardan gelen talepler doğrultusunda kapsamını genişlettiği bildirilmektedir.

Bu çerçevede, gelen talepler doğrultusunda aşağıdaki alanlarda kapsam genişletme çalışmalarının hızlandığı belirtilmektedir:

1. Emlak Danışmanları için Sorumlu Emlak Danışmanı Seviye 5 ve Emlak Danışmanı Seviye 4: Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan “Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği” ile MYK mesleki yeterlilik belgesi alınmasının zorunlu hale geldiği bildirilmektedir. Mesleki yeterlilik belgesi alınmadığı takdirde, Ticaret Bakanlığı’ndan yetki belgesi verilmeyeceği, Aralık 2019’a kadar MYK mesleki yeterlilik belgesi alınmasının gerektiği vurgulanmaktadır.
  2. Servis Aracı Şoförleri için Servis Aracı Şoförü Seviye 3: İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlandığı bildirilen ” Okul Servis Araçları Yönetmeliği” ile okul öğrencilerini taşıyan şoförlerin MYK mesleki yeterlilik belgesi alınmasının zorunlu hale geldiği ve bu uygulamanın 2020 yılında başlayacağı ifade edilmektedir.
  3. Köprülü Vinç Operatörleri: MYK tarafından 11 Kasım 2018 tarihinde yayımlanan “Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Getirilen Mesleklere İlişkin Tebliğ” ile “Köprülü Vinç Operatörü Seviye 3” mesleğinin zorunluluk kapsamına alındığı bildirilmektedir. Firmaların cezai yaptırımla karşılaşmaması adına 11 Kasım 2018 tarihine kadar çalışanlarına mesleki yeterlilik belgesini aldırması gerektiği bildirilmektedir.

Yazıda devamla, yukarıda anılan mesleklerde TOBB MEYBEM’in akreditasyon denetimini başarıyla tamamlayarak, Ocak 2019 itibari ile sınav ve belgelendirme hizmetine başlayacağı ifade edilmektedir.

Bu kapsamda; TOBB MEYBEM tarafından ekte yer alan 37 meslekteki sınav ve belgelendirme hizmetleriyle ilgili başvurular ile, Emlak, Servis Şoförlüğü ve Köprülü Vinç Operatörü Mesleki Yeterlilik ön başvurusu hakkındaki taleplerinizin Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (İlgili Kişi: Yasemin Sezer, Tel: 218 26 23, E-posta: ysezer@meybem.com.tr ) gönderilmesi hususunu bilgilerinize sunarız.