Lisanslı Depoculuk Tesislerinde Çalışmalar Hız Kesmeden Sürüyor

Denizli Ticaret Borsası ve Denizli Büyükşehir Belediyesi iş birliğinde yapımı süren ve geçtiğimiz günlerde temel atma töreni gerçekleştirilen Denizli Borsa Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Tesisleri’nde çalışmalar hız kesmeden devam ediyor.

Denizli  tarımına değer katacak olan Denizli Borsa Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Tesisleri’nde inşaat çalışmaları sürüyor. Denizli Ticaret Borsası ve Denizli Büyükşehir Belediyesi iş birliğinde yapımı süren projenin Tavas ve Çivril ayağı bulunuyor. Cankurtaran mevkii 25 bin ton, Çivril İlçesi  20 bin ton olmak üzere toplam 45 bin ton kapasiteli projenin sezona yetiştirilmesi hedefleniyor.

Denizli  tarımına değer katacak projeye ilişkin açıklamalarda bulunan Denizli Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Tefenlili, buğday, mısır, arpa, üreten çiftçilere ve tüccarlara seslendi. Başkan Tefenlili;“Hem ilimiz tarımının gelişmesi, ticaretin gelişmesi, depolardaki ürün kayıplarının önlenmesi, arz talep dengesinin sağlanması, fiyat istikararı için üretici ve tüccarlarımızı Lisanslı Depoculuk sistemine davet ediyorum.Biz çiftçilerimizin elinden tuttuk.  Lisanslı Depoculuk ülkemize çok şey  kazandıracaktır. Ülkemiz bazında üretim dengesi sağlanarak fazla veya eksik üretimin önüne geçilecek ihtiyacımız kadar üretilecek. İlgili makamlarca ürün stokları sürekli izlenerek üretim planlamaları daha kolay yapılacaktır. Depolama kaynaklı milyon tonlara varan kayıplar ekonomiye kazandırılacak. Tarımda kayıt dışılık azalacak” dedi.

Lisanslı Depoculuk Tesisleri Hakkında

•Tesislerde hububat depolama siloları, yaş mısır kurutma tesisi saatte 50 ton kapasite ve eleme tesisi yer almaktadır. Tam otomasyon sistemi mevcuttur. Tesislerin toplam maliyeti 120 milyon TL’dir.

Çalışma ve İşleyiş

•Çiftçimiz ürünü lisanslı depoya getirdiğinde bağımsız labaratuvar ürünün kalitesine göre sınıflandırır.

•Sınıflandırılan ürün otomasyon sistemiyle uygun siloya alınır.

•Üreticiye getirdiği ürün için senedi verilir.

•Ürün senedi ile çiftçimiz istediği zaman ürün borsasında (TÜRİB) elektronik olarak ürününü satabilir.

•Gelen ürün yaş mısır ise kurutularak standart hale getirilir ve siloya alınır.

Avantajları

•Çiftçiler ürünü lisanslı depoya getirdiğinde %2’lik stopajdan muaftır.

•Tüccarlar için gelir ve kurumlar vergisi muafiyeti vardır.

•KDV muafiyeti vardır.

•Depo kira desteği bulunmaktadır.

•Ürünün tesise getirilmesinde nakliye desteği vardır.

•Analiz desteği ve bankalardan kredi desteği bulunmaktadır.