TOBB Uyum ve Arabuluculuğun Avantajları İş Dünyasıyla Paylaşıldı

TOBB Uyum Genel Müdürü Dr. Onur Yüksel, Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili’ninde katılımıyla, STK, Denizli iş dünyasının temsilcileri, ulusal ve yerel basın mensuplarıyla bir araya gelerek ve Arabuluculuk Hizmeti hakkında bilgilendirme toplantısı düzenledi.

TOBB Uyum Genel Müdürü Dr. Onur Yüksel, anlaşmazlıklarda ciddi çözümler üreten Arabuluculuk Hizmetini,Denizli Ticaret Borsası Konferans Salonu’nda basın mensupları ve iş dünyasına anlattı.

Toplantıya; “Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili, TOBB Uyum Genel Müdürü Dr. Onur Yüksel, Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan, Denizli Sanayi Odası Başkanı Selim Kasapoğlu, Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Hüseyin Memişoğlu, Denizli OSB Yönetim Kurulu Başkanı M. Abdülkadir Uslu, Denizli Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Mehmet Sarıgöl, Denizli Barosu Başkanı Adnan Demirdöğer, arabulucular ve basın mensupları katıldı.

Denizli Ticaret Borsası bünyesinde kurulan Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi iş dünyasına hizmet vermeye başladı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Uyum Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi Genel Müdürü Dr. Onur Yüksel, oda başkanları ve iş dünyası temsilcilerini arabuluculuğun avantajları, arabuluculuk süreci, tüketici uyuşmazlıkları, ticari sözleşmelerde arabuluculuk, Singapur konvansiyonunun detaylandırılması gibi konularda bilgilendirdi.

İlk olarak TOBB Uyum Genel Müdürü Dr. Onur Yüksel, yerel ve ulusal basın mensuplarıyla bir araya geldi. Ardından STK ve iş dünyası buluşması gerçekleştirildi.

“Ülkemizde kanayan bir yaraydı”

Toplantı öncesinde konuşan DTB Başkanı İbrahim Tefenlili; “Arabuluculuk konusu sadece çevremizde değil, ülkemizde kanayan bir yaraydı. Odalar birliği olarak bu TOBB Uyum Yasası, ciddi anlamda takip edildi ve yasa çıktı. Fakat bunun uygulamasında da şehirlerde yaygınlaştırdılar. Biz de Denizli Ticaret Borsası olarak Denizli’de bunu yaptık ama Denizli Ticaret ve Denizli Sanayi Odaları da TOBB’a bağlı oldukları için biz hep beraber bunun takipçisiyiz. Denizli’de TOBB Uyum Yasası ile ilgili 17 avukat arkadaşımız müracaat etti. Bu, isteyen olursa daha da fazlalaşabilir. Bu yasa, önümüzdeki dönemde daha da genişleyecek” dedi.

“İş dünyasının uyuşmazlıklarının çözümünde profesyonel hizmet”

Toplantıda açıklamalarda bulunan TOBB Uyum Genel Müdürü Dr. Onur Yüksel; “Arabuluculuk, tanımı gereği, bir uyuşmazlığın iki veya daha fazla tarafının, kendi başlarına, gönüllü olarak, uyuşmazlığın çözümü için üçüncü kişi olan arabulucunun yardımıyla bir anlaşmaya varmaya çalıştıkları sistematik hale getirilmiş bir süreçtir. Arabuluculuğun en temel özelliklerinden birisi, uyuşmazlığın menfaat temelli çözülmesidir. Uyuşmazlığın çözümünde taraf menfaatlerinin ön plana çıkması önem teşkil etmektedir. Arabulucunun seçilmesinden itibaren arabulucu hazırlık aşamasını gerçekleştirir ve sonrasında müzakerelere geçilir. Türkiye'de 2013 yılından 2021 yılı sonuna kadar 2 milyon 467 bin 922 arabuluculuk dosyası açılmıştır. Etkili bir Arabuluculuk Maddesi, genellikle zamandan ve maliyetten tasarruf sağlar ve aynı zamanda potansiyel olarak değerli ticari ilişkileri korur. Bu sözleşme ile bağlantılı olarak herhangi bir uyuşmazlık ortaya çıkarsa, taraflar böyle bir uyuşmazlığı çözmek için iyi niyetle arabuluculuğu denemeyi kabul eder ve bunu TOBB UYUM Arabuluculuk Kurallarına uygun olarak yapar. Uyuşmazlığın bildirilmesinden itibaren 10 gün içinde taraflar arasında aksi kararlaştırılmadıkça, arabulucu TOBB UYUM tarafından atanır. Hızla gelişen arabuluculuk kurumunun kurumsal olarak sürdürülebilmesi için TOBB'un girişimleriyle kurulan TOBB UYUM, kurumsallık çerçevesinde yapılan işbirliği ile daha güçlü bir şekilde iş dünyasının uyuşmazlıklarının çözümünde profesyonel hizmete başlanmıştır" ifaderini kullandı.

"Arabuluculuk turizmi başlayacak"

Dr. Yüksel; "Bu alanda bir yasal düzenleme daha yapılacak. Bu düzenlemenin ardından Türkiye'de 15 yıla kadar uzayan ticari uyuşmazlıklar, 3 hafta gibi kısa bir sürede çözüme kavuşma imkanı olacak. Aynı zamanda hem Türk şirketleri ile yabancı şirketler, hem de iki yabancı şirket arasındaki uyuşmazlıklar da arabuluculuk merkezlerinde çözüme kavuşturulabilecek. Birkaç yıl içinde arabuluculuk turizmi başlayacağını düşünüyorum. Şuan biz TOBBUYUM olarak verimli ve etkin bir hizmet verebiliyoruz. Nitelikli arabulucularımız var, yabancı şirketler de Dubai, New York, Singapur'da çözmektense Türkiye'de daha verimli hizmet alma imkanına sahip olacaklar. Ayrıca Singapur konvansiyonuna taraf olan ülkelerin şirketleri de bizden hizmet alabilecek. Yani taraflardan bir tanesinin Türk olma şartı yok" diye konuştu.