Kurban döneminde Denizli Ticaret Borsası, Denizli Büyükşehir Belediyesi koordinasyonunda Pamukkale ve Merkezefendi İlçe Belediyeleri ve ilgili kamu kurumları ile işbirliği içinde çalışmaları yürütmektedir. Çalışmalar kurban bayramından bir ay önce başlayıp kurban bayramı süresince devam etmektedir.
İl Hayvan Zabıtası Komisyonunca alınan karar gereği borsa hayvan pazarı dışında başka bir yerde kurban pazarı kurulamayacağı gibi, hiçbir surette şehir merkezinde kurbanlık satışına izin verilmez.
Kurban döneminde 33 bin civarında küçükbaş, 3 bin civarında büyükbaş hayvan alım satım için pazara gelmektedir.
Kurban döneminde pazara gelen tüm hayvanlar, içeri alınmadan önce sağlık raporu, hayvan nakil belgeleri kontrol edilir. Uygun görülen araçlar daha sonra dezenfekte edilmek üzere içinde ilaçlı su bulunan havuzdan geçerek tünele alınır. Burada araçlar özel olarak geliştirilmiş sistemler ile buharlaştırılan ilaçlı su ile dezenfekte edilerek indirme rampalarına yönlendirilir.
Rampaya gelen hayvanlar pazarda görevli gıda tarım ve hayvancılık bakanlığı ve Ticaret borsası veteriner hekimlerince kontrolden geçirilir.
Ayrıca kurbanlık hayvanların yaş tayinleri ve dişi hayvanların gebelik muayeneleri ultrason cihazı yardımıyla ücretsiz yapılmaktadır.
Bu kontrollerden sonra satıcılar getirmiş oldukları kurbanlıklarını kurban dönemi için kiraladıkları padoklarda satışa sunarlar. Her padokta satıcı bilgileri, hayvanların menşei yer alır.
Satışlar gündüz ve modern ışıklandırma sistemi sayesinde gece de devam eder. Hayvanları güvende olan satıcılar alışveriş ya da gezmek için pazardan istediği zaman ayrılabilir.
Pazarda temizlik işleri gün boyu devam eder. Oluşan katı atıklar sızdırmazlık esasına göre düzenlenmiş çukurlara boşaltılıp, Pazar seyyar ilaçlama cihazı ile dezenfekte edilir.
Pazar içine yeteri kadar anlaşmalı nakliyeci alınır. Bu nakliyecilerin sıra numaraları araçların ön camlarında yazılıdır. Tüm kayıtları sıra numaralarına göre borsada mevcuttur. Bu uygulama ile vatandaşlar kurbanlıklarını güven içinde adreslerine teslim alırlar.
Pazarımızda 8 adet kantar mevcuttur. Bu sayede vatandaşlar canlı kilo üzerinden güvenli bir şekilde alışveriş yapmaktadır.
Hayvan pazarında bulunan sahte parayı ayıran para sayma makineleri sayesinde vatandaşların kötü niyetli kişiler tarafından aldatılmasının önüne geçmektedir.
Pazarda bulunan sosyal tesisler de pazara gelenlerin her türlü ihtiyacını karşılayacak niteliktedir. Hizmete sunulmuş her an sıcak su bulunan duşlar, lavabolar, mescit ve lokantaların yer aldığı sosyal tesisler bulunmaktadır.
Pazarın her köşesinden duyulabilecek şekilde kurulmuş anons sistemi, pazarın her türlü güvenliğini sağlayan özel güvenlik elemanları, Pazar yerinin sürekli olarak güvenlik kameraları ile kayıt altında olması, satışa sunulan hayvanların sağlık kontrolünden geçirilmesi, satıcıların ve nakliyecilerin kayıt altında bulunması kısacası pazarın kontrol altında bulundurulması dolandırıcılık gibi birçok olayları da en aza indirmiştir.